söndag 4 oktober 2015

Feng Shui i din bostad del 4

Nu tar vi oss an köket. Enligt Feng Shui är detta det tredje viktigaste rummet i huset/lägenheten, husets hjärta. Det är här vi ska vara kreativa och det är här vi fysiskt fyller oss med näring för att orka dagen.

Lika väl här inne som i övriga delar av vårt hem är det viktigt att alla element finns representerade i en bra balans och att energierna har ett bra flöde. Tänk på att ha ett iordningplockat kök, har du öppna vägghyllor krävs det att saker och ting står på sin plats för att inte skapa en rörig känsla. Lika så att du samlar porslin och koppar eller andra saker med samma färgsättning på en plats, detta också för att minska den stressande känslan.


Trendiga kök i svart, vitt och grått ger en avsaknad av de övriga elementen och därmed kan de kännas kala och kalla, detta går givetvis att åtgärda genom att tillföra de andra elementen.

I första anblicken är det vatten elementet som dominerar i detta kök och därför skulle det vara bra att reducera med detaljer från träelementet så som färska örter. Det är även bra om man får in mer av eld elementet i form av antingen ljus eller varför inte en djurfäll hägnades över en pall eller stol som bidrar med eldelementet.

Detta kök har en bra balans mellan samtliga element:

1. Vatten - finns naturligt i kranen

2. Trä - blommorna i fönstret och örterna och grönsakerna på bänken

3. Eld - från det artificiella ljuset och från det naturliga ljuset

4. Jord - från golvet och bänkskivan

5. Metall - fläktkåpan samt från sockeln på golvet, ljusstakarna och diskhon.

Det råder även en bra balans mellan Yin och Yang. Det vita raka linjerna (yang) mot den mjuka bänkskivan och golvet och växterna med sin rundade blad (yin).I ett kök är det bra att försöka eliminera vassa hörn. Särskilt på en köksö eller en bänkskiva som sticker ut. Det vassa hörnet skickar inte bara i väg sha chi "poison arrows" utan kan göra ont att springa in i.  De rundade hörnen ger en behaglig känsla. Känn efter själva. Även i köket vill vi vara placerade i kraft position. Så om möjligt, placerar du så många kring bordet som möjligt med stöd i ryggen och fri sikt fram. Framför allt barn som vanligtvis tenderar att inte vilja sitta stilla alls. Varför inte använda ett runt bord. Det är trevligt och främjar till gemenskap. 


Andra enkla tips till en bra balans och harmoni i ditt kök är t ex att:

  • Skapa vackra blickfång, stilleben som jag varit inne på tidigare. 
  • Köp hem eller odla färska örter och grönsaker, det sägs få våra sinnen att vakna till liv och kreativiteten till matlagning sätts i gång.  
  • Plocka bort klockor och TV:apparater det stressar, behöver du en klocka placera den någon annanstans (inte i sovrummet). 
  • Lever du ensam, bjud in till middagar med människor du tycker om och som ger dig energi. 
Känner du att det är något som saknas i just ditt kök, prova med något av det jag tipsat om. Det finns givetvis en hel del till men just detta är enklare än du tror att ordna själv. 

Lycka till med matlagning och annat kul i köket :)
Kram


Inga kommentarer: