tisdag 17 mars 2015

Feng Shui i köket

Nu blir det kökets tur...

Köket är för en del av oss en central punkt, eller som vi brukar kalla det för "Husets hjärta".  Jag kan nog hålla med om det för egen del. I vår öppna planlösning är det där alla samlas. Men hur får man känslan av harmoni i ett kök då.

Bilderna nedan är vårt kök som faktiskt känns ganska kallt och opersonligt när jag ser det på bild. Mycket rostfritt, vitt och svart. Det saknas några element för att få chi (energin) att flöda i vårt kök. För en önskvärd balans i ett rum bör du ha alla fem element representerade mer eller mindre och ett samspel mellan Yin (runda former) och Yang (strama linjer).


I vårt kök kan man säga att det är ett överflöd av vatten (spisen, kranen och den svart bänkskivan) och metall (fläkt, allt det vita, kyl och frys). För att få den optimala balansen är det önskvärt att blanda in de övriga tre elementen så som jord, trä och eld. Exempel på det skulle tex kunna vara en fin köks korg med färska örter i, en annan färg på handduken, färska grönsaker och kanske någon vacker terracottakruka med fin patina. Lek med sinnet, endast fantasin sätter gränser... 


Här nedan visar jag exempel på kök där du förmodligen känner en helt annan lust till att ställa dig och hugga tag i kastrullerna ;) Det är givetvis ens smak som avgör vad du mår bäst i för miljö och som får dig inspirerad till matlagningen. Kan du se vilka element som finns representerade i bilderna?

Bilderna är från Sköna Hem

Kanske du har fått lite inspiration, hör gärna av dig om du undrar över något;)
Må så gott!

Inga kommentarer: